Het Dichtersbal-geschenk

Tien jaar geleden begon Louis Gauthier samen met Gerrit Komrij aan een project dat resulteerde in de boek-cd Dansen op Spijkers (2009). Ter gelegenheid van het feest verschijnt er een beperkte handgenummerde oplage van als langspeelplaat, geperst op wit vinyl. Nu krijgen jullie als kers op de taart na Dansen op Spijkers het dichtersbalgeschenk, een van deze unieke langspeelplaten, mee naar huis!

De Dichtersbal-trofee

Een nieuw in het leven geroepen prijs met eretitel! Degene met het meest indrukwekkende surrealistische kostuum mag de Dichtersbal-trofee in ontvangst nemen en behouden tot aan de volgende editie. Tijdens Het Dichtersbal wordt de winnaar officieel gekroond tot ‘roi ou reine du surréalisme’ en ontvangt hij of zij een geldprijs van 250 euro. De juryleden worden binnenkort bekend gemaakt.

Dresscode

surrealistisch, avantgardistisch, extravagant

Voorproefje uit het programma

Andy Fierens

Andy Fierens (1976) debuteerde met de dichtbundel Grote smerige vlinder (2009). Met zijn hilarische en genadeloze teksten, en met zijn compromisloze liveperformance, werd hij al gauw een opgemerkte en veelgevraagde gast op podia in België, Nederland en Zuid-Afrika.

Dewi de Nijs Bik

Dewi de Nijs Bik (1990) schrijft gedichten, verhalen en artikelen. Ze is neerlandicus en rondt momenteel haar tweede master Comparative Literature af aan de UvA. Binnenkort begint ze aan haar vierde jaar Proza aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Als freelancer werkt ze o.a. voor Indisch maandblad Moesson en uitgeverij Lemniscaat. Haar werk verscheen eerder in literair tijdschrift Extaze en op hard//hoofd.

Maarten Inghels

Met zijn laatste boek Contact verbindt Maarten Inghels (1988) nieuwe poëzie en beelden. Zijn gedichten verschenen als tatoeage (‘Honger’) en als enquête waarin hij de staat van de samenleving opvroeg (‘Volksbevraging’). Van 2016 tot 2018 was hij de Stadsdichter van Antwerpen. Eind 2008 verscheen zijn debuutbundel Tumult als zeventiende deeltje in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij.

Simon Mulder

Simon Mulder is in de eerste plaats dichter en voordrachtskunstenaar. Daarnaast is hij initiatiefnemer van de stichting Feest der Poëzie. Wanneer Simon Mulder het podium betreedt, is dat op zichzelf al een belevenis. Elegante pakken die lijken te zijn gemaakt in de negentiende eeuw en voordrachtskunst die negentiende-eeuwse elegantie ademt.

Hagar Peeters

Hagar Peeters (1972) studeerde Cultuurgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht en was redacteur bij het Historisch Nieuwsblad. Haar performance op het Double Talk-festival in 1997 bleek voor haar de doorbraak: ze werd gevraagd op te treden bij De Nacht van de Poëzie en Crossing Border, nog voordat zij was gedebuteerd. En nu op Het Dichtersbal!

Lucia Boeken

Lucia Boeken was prijswinnares van onder andere het Prinses Christina Concours en volgde masterclasses bij Shmuel Ashkenasi, Emmy Verhey, Micha Molthoff, Gyula Stuller en Zvi Maschkowski. Zij zal Het Dichtersbal openen samen met Studio Nepco!

Leendert Vooijce

Soms vraag je me wat ik ben. Met betrekking tot werk, religie, politieke voorkeur, seksualiteit, gender. Mijn antwoord: ik ben een Moeder.

Mieke van Zonneveld

Mieke van Zonneveld (1989) is dichter, letterkundige en docent Nederlands. Ze publiceert onder andere in Das Magazine, Het Liegend Konijn, Liter en Avantgaerde. Als lid van het Feest der Poëzie treedt ze af en toe op tijdens literaire salons.

Annemieke Gerrist

Annemieke Gerrist is dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 2008 met de dichtbundel Waar is een huis bij uitgeverij De Bezige Bij - gedichten die zich ‘luchtig loszingen van alle logische en lyrische conventies. Annemieke Gerrist beheerst het handwerk van de vervreemding,’ schreef Arie van den Berg in NRC.

Louis Gauthier

Louis is met recht een duizendpoot te noemen. Hij is actief als redacteur klassiek voor De Telegraaf, produceert en presenteert cultuuritems voor LINDA.TV en is een bevlogen radiomaker en componist.

SpaceAge Poetry

SpaceAgePoetry neemt je mee op een reis door de ruimte, met verhalen en muziek. Deze act is een combinatie van deep & slow electronics met spoken word. Het is spelenderwijs ontstaan door de gedeelde muzieksmaak van Space Kadett (dj) en Justin Samgar (vocals).

Chris Kokkeel

Met een rijk curriculum op jonge leeftijd (De Dutch Don't Dance Division, Joop van den Ende Theaterproducties) en studerend op Lucia Marthas Institute for Performing Arts beeldt Chris Kokkeel Gauthiers muziek uit in dans op Het Dichtersbal.

Maxime Duvall

Van performer in de beruchte RoXY club tot italo disco aficionado. Maxime Duvall is organisator van Disco Total en wordt gerepresenteerd door TORCH gallery en Bordello A Parigi en is nu te zien op Het Dichtersbal - Dansen op spijkers!

Alexis de Roode

Alexis de Roode begon zich vanaf 2003 als dichter te manifesteren en publiceerde sindsdien vier dichtbundels en één hekeldichtenbloemlezing. Zijn gedichten werden opgenomen in meer dan 70 bloemlezingen en bijzondere uitgaven, ook in Duitsland. In maart 2017 verscheen de goed ontvangen vierde bundel Een steen openvouwen. Naast het dichten schrijft hij reisartikelen en ander proza over schubdieren, landbouw en de nieuwe economie.

Paul Isme

Paul Isme, opperhoofd bij Amsterdelics (funkrocksoulreggaepsychedelic dub met toeters en bellen), zet de surrealistische en soms psychedelische toon tijdens de optredens van dichters. Dit wordt een geluiden festijn!

Lotte Bovi

Mezzo-sopraan Lotte Bovi studeerde toneel aan studio Herman Teirlinck in Antwerpen voordat zij ging studeren aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag waar zij cum laude afstudeerde. Wij mogen haar zien optreden met onder andere The Cold Song van Henry Purcell!

Beeldjutters

Beeldjutters creëert belevenissen waarin licht-kunst en locatie-theater in elkaar vervlochten zijn. Zij dompelen jou onder in een droomwereld dat geen grenzen kent. Visuele poëzie waar jij deel uit maakt!

Studio Nepco

De surrealistische kostuums in combinatie met de theatrale performances sluiten perfect aan op het thema van de eerste edite van Het Dichtersbal.

De Waarheidsmachine

'De waarheidsmachine' is een surrealistische vertaling van enkele gedichten van Gerrit Komrij en is een samenwerkingsproject tussen performers en interdisciplinaire kunstenaars Johanna de schipper , Jeroen Fransen en choreograaf en danser Sagi Gross. Voor deze performance is er een samenwerking gezocht met Gross Dance Company die de choreografie heeft vormgegeven.

Amadeus von Tutuianu

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is Amadeus een geboren muzikant. Hij speelde als kind al klassieke viool, maar hing deze tijdens zijn tienerjaren aan de wilgen. Na een aantal jaren in rockbands een elektrische viool te hebben bespeeld, koos hij voor de decks.

Nicoletta Karidis

Buikdanseres Nicoletta Karidis met Griekse zigeuner roots leidt de dansvloer op de muziek van Amadeus.

Productie team

Stephan Aerts (programma-coordinator VondelCS) en Martijn Dijkstra (producent VondelCS) dirigeren het programma op 1 juni.

Stephan Aerts Stephan Aerts Martijn Dijkstra Martijn Dijkstra

Joao M B Costa

Met een rijk curriculum (Paradiso, Netflix, Google, Volkshotel) komen Joao M B Costa en zijn team (leerlingen van SAE Institute Amsterdam) Het Dichtersbal vastleggen.

Joao M B Costa Joao M B Costa

Word vriend van Het Dichtersbal

Leonardo Hofman

Leonardo is initiator van Het Dichtersbal, met de bedoeling om nachtleven en literatuur te fuseren. Op 1 juni opent hij de deuren voor een fris en ook jong publiek. Een georkestreerde ervaring waar muzikanten, kunstenaars en dichters met elkaar vervlochten zijn. Poëzie ontmoet plumeau: Het Dichtersbal ontstoft de poëzie.

Fela Donker

Sinds 2009 zet Fela zich in voor het realiseren van culturele evenementen. Hij is samen met zijn broers oprichter van het Donker Collective en is initiator van het Kunstenaarsbal. Daarnaast organiseert hij verschillende concerten, exposities en andere culturele evenementen.

Soesja Schijven

Soesja Schijven werkt bij De Bezige Bij, de uitgever van Gerrit Komrij, en Thomas Rap. Haar steun bij de promotie en het contact met dichters is onmisbaar voor Het Dichtersbal.

Programmeurs Gilde

'Het Programmeurs Gilde' onder leiding van Aldo Bruining en Alexander van der Meer componeren vernieuwende exposities en evenementen in Amsterdam.

Arie Pos

Arie is vicevoorzitter van Het Komrijk en werkt aan een biografie over Gerrit Komrij. Hij ordent diens literaire nalatenschap en verzorgt tekstuitgaven en publicaties over zijn leven en werk. Daarnaast is hij als mede-organisator betrokken bij culturele en literaire Komrij(k)evenementen in Nederland, België en Portugal.

met steun van

Hofman's Real Estate